Vin och ost

Vinprovning är en mycket omtyckt aktivitet som man göra tillsammans med goda vänner eller med sin partner för en mer romantisk stämning. Runt om i landet ordnas det flera typer av intressanta vinprovningar där man inte bara får prova på viner utan dessutom lära sig mer om de olika vinerna. Vilket vin passar egentligen bäst till fiskrätter och när passar det bäst med ett torrare vin? På vinprovningen får du lära dig allt du behöver för att lyckas med vinet samtidigt som du har chansen att hitta just din favorit.

VinprovningDet finns vin som passar vid de allra flesta tillfällen, men en vanlig kombination som det ofta talas om är förstås ost och vin. Finns det någon lyxigare matkombination än en flaska vin serverat tillsammans med en läcker ostbricka? Tveksamt. Men för att lyckas med ost- och vinkvällen gäller det förstås att veta vilket vin som passar bäst till vilken ost och att välja bra varor. Ett tips på hur man enkelt kan kombinera rätt vin med rätt ost är att tänka geografiskt. Ost och vin som kommer från samma område funkar vanligtvis bra tillsammans. I Sverige tillverkas en hel del ostar men inget vin. Så letar man efter ett passande vin till den svenska mögelosten eller lagrade osten får man helt enkelt gå efter smaken. Till den lagrade osten, som parmesan, brukar ett fylligt rödvin alltid passa utmärkt. Men en stark ost kan också kombineras med en sötare vinsort. Ett annat tips är att kombinera rött vin med hårdare ostar med fyllig smak. Exempel på hårda ostar är Gruyère, Stilton, Manchego och Morbier.

För dig som vill utveckla din ost- och vinkväll kan ett tips vara att göra något kreativt med ostarna. Ett spännande alternativ kan till exempel vara att laga hemmagjorda parmesanchips. Parmesan är en ost som blir krispig och får en chipsliknande konsistens då den smälter i värmen av ugnen. Tillsammans med kryddor som chili och basilika blir parmesanchipsen det perfekta tilltugget till vinkvällen.